လွ်ပ္စစ္မီး မလိုတဲ့ ေျမအုိးေရခဲေသတၱာ

Posted by Black Magic | Posted in , | Posted on 8:02 AM

လွ်ပ္စစ္မီးေတြ မရွိပဲ ေရခဲေသတၱာအျဖစ္ အသံုးျပဳတဲ့ နည္းပညာကို ႏိုက္ဂ်ီးရီးယားႏိုင္ငံသား အင္ဂ်င္နီယာ တဦးျဖစ္သူ မစၥတာ မုိဟာမက္ ဘာ အက္ဘာက တီထြင္ဆန္းသစ္ခဲ့ပါတယ္။


ဓာတ္ပံု- Wikipedia

အဂၤလိပ္လုိ The pot-in-pot refrigerator သို႔မဟုတ္ အာေရဗစ္ဘာသာစကားအသံထြက္နဲ႔ ေျပာရရင္ zeer လုိ႔ ေခၚတဲ့ ေျမအုိး ၂ ခုကို သစ္သီး၀လံေတြ ၾကာၾကာခံေအာင္ ေရခဲေသတၱာလုိ သံုးတဲ့ အသံုး အေဆာင္ တခုကို အိုးထိန္းသည္္ မိသား စုက ဆင္းသက္ခဲ့သူ မုိဟာမက္ ဘက္အက္ဘာက က တီထြင္းဆန္းသစ္လုိက္လို႔ ဆုေတြ တေလွႀကီး ရခဲ့ပါတယ္။

၂၀၀၀ ခုႏွစ္က $75,000 Rolex Award for Enterprise ေခၚတဲ့ အေမရိကန္ ေဒၚလာ ၇၅၀၀၀ ပါ၀င္တဲ့ ဆုလည္း ရခဲ့ တယ္။ ၂၀၀၁ ခုႏွစ္မွာ ကမာၻ႔ Shell Award for Sustainable Development ဆုလည္း ရျပန္တယ္။

သမုိင္းေၾကာင္းကို ျပန္ေကာက္ေျပာရရင္ သိပၸံပညာ မထြန္းကားခင္ကတည္းက မပုပ္မသိုးတဲ့ နည္းပညာနဲ႔ ပတ္သက္လာ ရင္ ေရွး အီ၈်စ္ႏိုင္ငံက အေစာဆံုးထြန္းကားခဲ့တာပါ။

မာမီရုပ္အေလာင္းေတြက အေတာ္ထင္ရွားတဲ့ သက္ေသလည္းျဖစ္ပါ တယ္။ ခရစ္မေပၚမီ ဘီစီ ၂၅၀၀ ေလာက္က အီဂ်စ္ႏုိင္ငံ Old Kingdom မွာတုန္းက အလားတူေရခရားေတြကို စားစရာေတြကို အေအးခံ အသံုးျပဳတဲ့ Zeer လုိ႔ ေခၚတဲ့ ပစၥည္းေတြ သံုးခဲ့ဖူးပါတယ္။


သမုိင္းပညာရွင္တခ်ိဳ႕လည္း ဘီစီ ၃၀၀၀ ေလာက္က ေျမထည္အသံုးအေဆာင္ေတြ ေဖာ္ထုတ္ေတြ႔ ရွိခဲ့ဖူးပါတယ္။ အေအးခံ သံုးတဲ့ ေျမထည္ပစၥည္းေတြကို အိႏၵိယ၊ ပါကစၥတန္ ႏိုင္ငံေတြမွာ အသံုးျပဳတဲ့ Ghara ( ဂါရာ)၊ Matki ( မတ္ကီ) တုိ႔လုိ ေျမထည္ပစၥည္းေတြပါ။

ဒါေတြကို အေျခခံၿပီး ႏုိက္ဂ်ီးရီယားႏုိင္ငံသား မုိဟာမက္ ဘာ အက္ဘာက တီထြင္ဆန္းသစ္လုိက္ တဲ့ ေျမအုိးေရခဲေသတၱာ ျဖစ္ပါတယ္။

အသံုးျပဳပံုကေတာ့…

စဥ့္ရည္ မသုတ္ထားတဲ့ အရြယ္အနယ္ငယ္ကြာျခားတဲ့ ေအာက္ေျခက အေပါက္ပါတဲ့ ေျမအုိး ၂ လံုးကို ပထမ ရွာေဖြရပါ မယ္။ ၿပီးရင္ ေျမအုိး ေအာက္ေျခက အေပါက္ကို ရြႊံ႕နဲ႔ပိတ္ထားရပါမယ္။

ပထမ ေအာက္ခံ အုိးအႀကီးထဲကို ဒုတိယ အုိးေသးထည့္လုိက္ရင္ အုိး ၂ လံုး ႏုတ္ခမ္းတညီတည္း ရွိသည္အထိ ေျမအုိး အႀကီးထဲမွာ သဲ အနည္းငယ္ထည့္ရပါမယ္။ ၿပီးရင္ အုိး ၂ ခုအၾကားမွာ သဲ ကို ျဖည့္လိုက္ပါ။


အဲဒီသဲထဲ ကို ေရ လံုး၀ ထပ္ၿပီး မစုပ္ေတာ့တဲ့အထိ ထည့္လုိက္ပါ။ ၿပီးတာနဲ႔ အတြင္း အုိးေသးထဲကို သစ္သီး၀လံေတြ ထည့္လိုက္ၿပီး အ၀ကို ေရစုိအ၀တ္နဲ႔ အုပ္ထားလုိက္ပါ။

ဒါဆုိ ေျမအုိး ေရခဲေသတၱာရဲ႕အစြမ္းကို သိရပါေတာ့မယ္။ အဲဒီ ေျမအုိးေရခဲေသတၱာကို ေနရိပ္ၿပီး အေအးဓာတ္ရွိတဲ့ေနရာမွာထားရပါမယ္။ အဖံုးအုပ္ထားတဲ့ ေရစုိ၀တ္ကိုလည္း ေရအၿမဲစိုေနေအာင္ ထားရပါမယ္။

 
၂ နာရီေက်ာ္ ၾကာၿပီဆုိတာနဲ႔ အတြင္းက အုိးေသးထဲမွာ ရွိတဲ့ အပူခ်ိန္ဟာ အျပင္အခန္းအပူခ်ိန္ထက္ ဖာရင္ဟိုက္ ၄၀ ေက်ာ္ ေလ်ာ့က်ၿပီး ေအးေနတာကို ေတြ႔ရပါမယ္။ ဒါက သဲအစုိကို အေငြ႔ပ်ံၿပီး အပူဓာတ္ေတြ ေလွ်ာ့ခ်တဲ့ နည္းလမ္းကို အသံုးျပဳျခင္းလည္း ျဖစ္ပါတယ္။

တီထြင္ဆန္းသစ္လုိက္တဲ့ မုိဟာမက္ ဘာ အက္ဘာကေတာ့ အသင့္လုပ္ထားတဲ့ ေျမအုိး ေရခဲေသတၱာ
ေလးေတြကို ေရာင္း စားလာတာအခုထိပါပဲ။


၂၀၀၁ ခုႏွစ္တုန္းက တစံုကို ႏိုက္ဂ်ီးရီးယားေငြေၾကး ၁၅၀ ႏိုက္ရာ ( အေမရိကန္ ၁ ေဒၚ လာ) ေလာက္ပဲ ကုန္က်ၿပီး သူက ေတာ့ ၁၈၀- ၂၀၀ ႏိုက္ရာေလာက္နဲ႔ ေရာင္းခ်ပါတယ္။ သူဟာ တႏွစ္ကို ေျမအုိးေရခဲ
ေသတၱာ ၃ ေသာင္းေလာက္ ေရာင္းခ် ေပးေနပါတယ္။

ဒီအေၾကာင္း အျပည့္အစံုကိုလည္း ၀ီကီပီဒီယားမွာ ရွိတဲ့ Pot-in-pot refrigerator ဆုိတဲ့ အေၾကာင္း မွာ ေလ့လာသိရွိႏိုင္ပါတယ္။

လွ်ပ္စစ္မီး မလံုေလာက္ေသးတဲ့ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာ သစ္သီး၀လံ၊ စားစရာေတြကို ဒီနည္းနဲ႔ မပုပ္မသိုးပဲ လတ္ဆတ္ေအာင္ ဖန္တီးအသံုးျပဳဖုိ႔ ေကာင္းမယ္ထင္ပါတယ္။

အိမ့္သံစဥ္ ~ 

Comments (0)

လိုခ်င္တာရွိရင္ေအာ္ခဲ့ေနာ္ !

Don't Forget to Like & Follow

Daily Email Updates
Subscribe to Get Latest Updates Free


Powered By:

Black Magic © 2013 - All Rights Reserved.