ဗီယက္နမ္မမ်ား ဘာလို႔ အသားအေရ နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္လွပရသလဲ

Posted by Black Magic | Posted in | Posted on 2:46 AM

ဗီယက္နမ္ ႏိုင္ငံသူ၊ ႏိုင္ငံသား အမ်ားစုက အသက္ ႀကီးငယ္မေရြး အသား အေရ ၾကည္လင္ လွပၿပီး ခႏၶာကိုယ္ အဆီမရွိဘဲ သြယ္လ် လွပၾကတာကို ေတြ႕ရွိ ရပါတယ္။

ဘာေၾကာင့္ သူတို႔အေနနဲ႔ အသားအေရ လွပၿပီး ခႏၶာကိုယ္ ၾကည့္ေကာင္း ေနရသလဲ ဆိုတဲ့ အေၾကာင္း ကေတာ့ စားေသာက္တဲ့ အစား အေသာက္အမ်ားစုက ဆီမပါတဲ့ ဟင္းလ်ာေတြ၊ ငါး၊ ပုစြန္၊ ကမာ၊ ခ႐ုစတဲ့ ပင္လယ္ စာေတြ၊ ကစြန္းရြက္၊ သခြားသီးစတာေတြ ျဖစ္ေနတာကို ေတြ႕ရပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗီယက္နမ္ လူမ်ဳိးေတြကို က်န္းမာလွပေစတဲ့ အဓိက ဟင္းလ်ာ ေတြအေၾကာင္းကို ေျပာျပ ခ်င္ပါတယ္။

၁။ ဗီယက္နမ္ ဟင္းလ်ာထဲတြင္ အဓိက ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား

ဗီယက္နမ္ ဟင္းလ်ာ ေတြထဲမွာ ငါးနဲ႔လုပ္ထားတဲ့ ေဆာ့စ္၊ ပဲပိစပ္ေဆာ့စ္၊ ဆန္၊ လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ၊ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြကို အဓိက အသံုးျပဳပါတယ္။ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္အေနနဲ႔ ပူရွိန္း၊ ပင္စိမ္းရြက္၊ နံနံပင္၊ ေရွာက္သီး၊ သံပရာသီး၊ ဆလတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္း(ဂ်င္း) စတာေတြကို သံုးေလ့ရွိပါတယ္။ ဗီယက္နမ္ လူမ်ဳိးေတြက ဟင္းလ်ာ တစ္မ်ဳိးထဲကို ထည့္သြင္း ခ်က္ျပဳတ္မယ့္ ပါဝင္ပစၥည္းေတြရဲ႕ လတ္ဆတ္ သန္႔ရွင္းမႈနဲ႔ ေဆးဖက္ဝင္ပံု တို႔ကို အထူး အေလးထား ပါတယ္။

၂။ ဗီယမ္နမ္ မိသားစုမ်ား စားေသာက္ပံု

ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ဗီယက္နမ္ မိသားစုေတြက ထမင္းျဖဴ ပန္းကန္လံုးတစ္ခြက္စာ၊ ငါး ဒါမွမဟုတ္ ပင္လယ္စာနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေရာျပဳတ္ထားတဲ့ ဟင္းရည္၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္သနပ္၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ျပဳတ္နဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေၾကာ္ တစ္မ်ဳိး၊ ဗီယက္နမ္႐ိုးရာ ေခါက္ဆြဲ စြပ္ျပဳတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ အဲဒီအစာေတြ နဲ႔ တြဲစားႏိုင္ဖို႔ ငါးေဆာ့စ္ ဒါမွမဟုတ္ ပဲပိစပ္ေဆာ့စ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငံျပာရည္ စတာေတြကိုလည္း ျပင္ဆင္ထားပါတယ္။ ထမင္းစားၿပီး အခ်ဳိပြဲ အေနနဲ႔ စားတတ္ တာကေတာ့ သေဘၤာသီး၊ ပဲသုပ္နဲ႔ ရာသီေပၚ အသီးအႏွံေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

၃။ ဗီယက္နမ္႐ိုးရာ ေခါက္ဆြဲစြပ္ျပဳတ္

ထမင္းစားတိုင္း မပါမျဖစ္ပါခဲ့တာက ၾကက္သား ဒါမွမဟုတ္ ဝက္သား ဒါမွမဟုတ္ အမဲသား ပါတဲ့ ေခါက္ဆြဲ စြပ္ျပဳတ္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အဲဒီ စြပ္ျပဳတ္ရဲ႕ နာမည္က Pho ျဖစ္ပါတယ္။ အဆီမပါဘဲ ျပဳတ္ရည္ကို အရသာရွိၿပီး ခ်ဳိေမႊး ေနေအာင္ ျပဳလုပ္ထားပါတယ္။ အဲဒီစြပ္ျပဳတ္ကို အနီေရာင္ င႐ုတ္သီး၊ ပင္စိမ္း၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ ေရာထည့္ စားရပါတယ္။

၄။ ဗီယက္နမ္ ၾကက္ဥေၾကာ္

ၾကက္ဥေၾကာ္ ကလည္း ဗီယက္နမ္ေတြရဲ႕ ႐ိုးရာ အစားအေသာက္ထဲမွာ တစ္မ်ဳိး အပါအဝင္ ပါပဲ။ ၾကက္ဥကို ေမႊၿပီး အခြံခြာထားတဲ့ ပုစြန္ ဒါမွမဟုတ္ ကမာ၊ ၾကက္သြန္နီပါးပါး၊ တစ္ခါတစ္ရံ မႈိထည့္ၿပီး အုန္းဆီ၊ နႏြင္းမႈန္႔တို႔နဲ႔ ေရာၿပီးေၾကာ္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ အုန္းဆီ (Coconut Oil) က ဗီယက္နမ္မွာ အသံုးမ်ားတဲ့ဆီ ျဖစ္ပါတယ္။

၅။ ဗီယက္နမ္ ထမင္းလိပ္

ဒါကို Vietnamese Fresh Roll လို႔ေခၚၿပီး ဆန္ကို စကၠဴပံုစံ အလိပ္ေလး လုပ္ၿပီး အထဲမွာ ပုဇြန္၊ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္၊ အသား၊ ေျမပဲေဆာ့စ္ စတာေတြ ထည့္ပါတယ္။ အမ်ားအားျဖင့္ ဂ်ံဳေခါက္ဆြဲ ဒါမွမဟုတ္ ဂ်ံဳၾကာဆံနဲ႔ ရာသီေပၚ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ထည့္သြင္း ျပဳလုပ္ၾကပါတယ္။

၆။ဗီယက္နမ္႐ိုးရာ ေဆးနည္းမ်ား

လူ႔ခႏၶာကိုယ္မွာ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ မွ်တေနဖို႔အတြက္ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးထဲ ထည့္မယ့္ ပါဝင္ပစၥည္းေတြကို ေရြးခ်ယ္ သံုးစြဲၾကပါတယ္။

- ဘဲသားကို အေအးစာလို႔ ယူဆၿပီး ေႏြရာသီမွာ စားၾကပါတယ္။ ခ်င္း(ဂ်င္း)ပါတဲ့ ငါးေဆာ့စ္နဲ႔ တြဲစားေပးရင္ ေႏြးတယ္လို႔ ယူဆပါတယ္။ ၾကက္သားကို အေႏြးစာ၊ ဝက္သားကို အပူစာလို႔ ယူဆၿပီး ေဆာင္းရာသီမွာ အစားမ်ား ပါတယ္။

- ပင္လယ္စာကို အေအးစာလို႔ ယူဆၿပီး ခ်င္း(ဂ်င္း)နဲ႔ တြဲစားပါတယ္။

-ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြကို ခ်ဥ္တဲ့ ေဆာ့စ္ေတြနဲ႔ တြဲဖက္ျပဳလုပ္ၿပီး ယင္ဓာတ္နဲ႔ ယန္ဓာတ္ မွ်တေအာင္ ျပဳလုပ္ပါတယ္။

- အေအးမိေနသူ၊ တုပ္ေကြး ေကြးေနသူေတြကို ခ်င္းျပဳတ္ရည္ ေသာက္ခိုင္း ပါတယ္။

By ဇြန္ခိုင္ဦး(ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)

Comments (0)

လိုခ်င္တာရွိရင္ေအာ္ခဲ့ေနာ္ !

Don't Forget to Like & Follow

Daily Email Updates
Subscribe to Get Latest Updates Free


Check IP

IP
ask4linksask4pc

ကၽြန္ေတာ့ Blog မွာ ဘာကို အဓိကတင္ေစခ်င္လည္း?

ယေန႔ေငြလဲႏႈန္း

DMCA.com Protection

Powered By:

Black Magic © 2013 - All Rights Reserved.